szakipari kivitelezés segédanyagai

Vannak olyan - a lakásbefejezés során használt segédanyagok - amelyek a szakipari kivitelezéshez feltétlenül szükségesek. Az alábbiakban ezeket mutatjuk be a teljesség igénye nélkül.

Glettelés, festés

Glettanyag: Kétféle kiszerelésben kaphatók a glettanyagok: zsákos por alakú kivitelben, illetve előre kikevert vödrös anyagként. Mindkét fajta glettanyag használható kézi és gépi felhordásra is. Vállalkozásomban a gépi anyagokat preferáljuk, azon belül is a Jub termékeket. Megkülönböztetünk "finish" termékeket is, amelyekkel a végső 1-2 milliméternyi réteg kialakítása történik. Ezek az anyagok csupán a végső falak elsimítására alkalmasak. Amennyiben nagyobb mélyedéseket szeretnénk glettelni, olyan terméket használunk, amellyel akár 0,5-0,8 milliméternyit is el lehet húzni.

Vakolat anyagok: Akkor használjuk, ha a vakolatban, illetve a plafonban mélyedések, esetlegesen nagyobb eltérések (0,5-1 cm) vannak. Ahhoz, hogy ezeket a hibákat javítsuk, több márka termékei közül is választhatunk. Pl. rigisz 6-30. Vakolatanyagok közül megkülönböztetünk gipsz, illetve cement alapú termékeket, különböző nyitott idővel. A nyitott idő azt mutatja meg, hogy a keverés után mennyi ideig tudjuk megfelelő minőségben felhasználni az adott terméket. Ennyi idő alatt még nem szárad meg a vödörben.

Beltéri festés: A beltéri festésnél könnyű dolgunk van, hiszen rengeteg fajta festék létezik. Leggyakrabban a diszperzió falfestékeket használjuk, ezen belül is a Jupol next beltéri diszperzió falfestéket. Ez a termék glettelt felületek gépi és kézi felhordására alkalmas.

Akril: Az akril, mint anyag a kisebb rések kitömítésére alkalmas. Használhatjuk a nyílászárók keretének és a falak találkozásánál.

Bandázs szalag: A bandázsszalag egy nagyon hasznos segédanyag a falak és a gipszkarton illesztések, valamint a repedt falak átglettelésénél. A bandázsoláshoz mindenképpen olyan termékre van szükség, amely erős, kemény felületet képez. Minden márkának van saját hézagkitöltő anyaga, pl: rigipsz super.

Gipszkarton: A gipszkarton felhasználásában nagyon széles palettát vonultat fel. Számos fajtája van, többek között normál (fehér),impregnál (zöld), de elérhető akár hanggátló, tűzgátló verzióban is. Beltéri felhasználásra a normál vagy impregnált gipszkarton a leggyakoribb, ritkán használunk hanggátló, tűzgátló kartont.

Élzáró: Akkor ajánlott élzárót használni, ha a vakolt falak, vagy az ablakok káváinak kialakítása rosszul sikerült. Alumínium élzáró a legelterjedtebb, a boltokban is ez a fajta kapható, amellyel szép pozitív sarkokat lehet kialakítani.

Burkolás:

Csemperagasztó: Manapság már rengeteg csemperagasztó típus létezik, felhasználási felülettől függően érdemes kiválasztani a számunkra megfelelőt. Burkoláshoz a leggyakrabban használt ragasztók a C2Te típusú csemperagasztók. Előnyük, hogy hosszú nyitott idővel rendelkeznek, melyhez erős tapadás (C2) párosul. Ez a fajta ragasztó kisebb, illetve közepes méretű csempézéshez használható, valamint 35x35 cm-es járólapméretig. A csemperagasztónak mindenképpen flexibilisnek kell lennie. Rövid nyitott idejű ragasztót csak akkor érdemes használni, ha a munka sürgős, gyorsan kell átadni. Ennek azonban az a hátránya, hogy a megkevert anyagot is gyorsan kell eldolgozni, ez kb. 25-30 percet jelent. Padlófűtés esetén célszerű S1 jelölésű ragasztót használni, ugyanis ez egyfajta plusz rugalmasságot biztosít a flexibilitás mellett. A nagyméretű járólapoknál S2 ragasztó használata javasolt, még nagyobb rugalmasságot garantálva.

Aljzat kiegyenlítő: Ez egy folyékony, könnyen bedolgozható anyag, amellyel rövid idő alatt szép, egyenletes felületet lehet képezni. Több fajta aljzat kiegyenlítő létezik, több márkában. Felhasználása 2-20 mm közti eltérésekre ideális, nagyobb, 5-6 cm-es eltérések, aljzat-szintkülönbségek, áthidalására már esztich betont, vagy aljzat kiegyenlítő habarcsot használunk.

Mélyalapozó: Mélyalapozó választásánál fontos tudni, hogy minden felületnek megvan a saját anyaga, amellyel optimális hatás érhető el. Ez lényeges, mert a megfelelő anyag használatával növelhetjük a tapadás képességét, hogy ezután válhat igazán tartóssá a burkolás is. Leggyakoribb felületnek a beton aljzat és a vakolt oldalfal számít, ezeket előkészítő munkálatok után (pl. porszívózás) érdemes mélyalapozni.

Folyékony vízszigetelés: Ezzel az anyaggal elsősorban társasházi fürdőszoba burkolásánál lehet találkozni. Érdekessége, hogy minden márkának megvan a maga jellegzetes színe. (pl. Sopro szürke, Mapei kék, Murexin sárga stb.) Ebből a megrendelő is láthatja, hogy a burkolás előtt az adott anyagot használták-e a felület vízzárására. Kiburkolt tálca, zuhanyzó esetén muszáj elkészíteni, akárcsak a kádas fürdőszobai megoldásoknál. Társasházi fürdőszobáknál különösen fontos, mert ha a csempe fugájával idővel hajszálrepedés lesz, vagy a sziló a sarokban elenged, tönkremegy, akkor a szomszéd lakás falát nem vizesíti át.

Sziló: Negatív sarkok kitömítésére használható, szaniter-fal találkozásánál.

Fuga: A fuga a burkoló lapok hézagainak kitöltésére szolgál. Színskálája márkánként változó, típustól függően pedig lehetnek vékony, illetve vastagabb fugák. A vékony fuga 1-5 mm-nél alkalmazható, de vannak olyanok is, amelyek akár 1 cm-nél is használhatók. Ahol erős a vízterhelés, oda epoxy fuga javasolt.

Feszültség mentesítő lemez: az utóbbi pár évben vált gyakori burkolási segédanyaggá. Kiváló megoldást garantál akkor, ha egy-egy dilatációra szeretnénk ráburkolni - és nem lenne túl esztétikus a burkolat elvágása, ezzel ugyanis rásegíthetünk a burkolat jó kiosztására.