kulcsrakész lakás munkadíj kalkuláció

Kulcsrakész lakásra kérne árajánlatot? Az alábbiakban megmutatjuk, hogy milyen tényezők, munkafolyamatok, munkadíjak és egyéb költségek befolyásolják a megrendelőinknek adott árkalkulációt.

Glettelés, festés:

 • Glettelés és festés esetén az ár elsősorban attól függ, hogy a lakás vagy családi ház oldalfalainak, plafonjainak vakolása milyen minőségben készül el, szükséges-e hibákat javítani, illetve a belső és a külső sarkok kialakítása esztétikus lett-e. Ha a vakolás megfelelő minőségű, akkor kevesebb a gletteléssel járó munka. Nagyon durva, szemcsés vakolat esetén csiszolásra és kézi javításra is szükség van, így a többletmunkával a munkadíj is arányosan emelkedik.
 • A munkadíj glettelés és festés esetén függ még az ablak körüli spaletták állapotától is: a vakolás ezekre a területekre is kiterjedt-e vagy gipszkarton-megoldást választottak. A legideálisabb megoldás, ha ki van vakolva a spaletta. Gipszkartonnal való ragasztás nem ajánlott - bár egyszerűbb és olcsóbb a kivitelezés - de a falakat ilyenkor teljesen le kell zárni belülről a légrés, légáramlás elkerülése miatt.
 • Harmadik fontos kérdés a költségeket illetően, hogy a plafon szerkezeti elemének milyen anyagot választ az ügyfél. Leggyakoribbak: monolit beton, gipszkarton, előgyártott panelos megoldás (pl. Leier termékek)
 • Monolit beton födém esetén sajnos elég gyakori, hogy a zsaluzás elcsúszik. Emiatt a födémen 0,5-1 cm-es szintkülönbség keletkezik.
 • Gipszkarton födém esetén a költségeket érinti, hogy bandázsolás elkészült-e a munkálatok folyamán.
 • Előregyártott födém esetében a legfőbb kérdés, hogy mennyire passzolnak a beton elemek síkjai, illetve okoznak-e az illesztéssel jelentős többletmunkát a kivitelezőnek.

A munkadíjat mindenképpen befolyásolja, ha a szerkezeti hibákat kézzel ki kell javítani, illetve a szintkülönbségeket alapjukban vakolni kell. Ha a plafon már kapott egy alapvakolást, akkor egy kész felülettel kezdhetjük a glettelést, így az árra ez a tényező kedvező hatással bír.

4.) A külső sarkok, illetve élzárások száma is befolyásolja a végső árat.

5.) Egy átlagos minőségű glettelés, vagy a hibátlan falfelületre való törekvés szintén beleszámít a költségvetésbe: ez a megrendelő igényétől és a kivitelezhetőségtől egyaránt függ.

Burkolás:

Az alábbiakban megmutatjuk, hogy milyen tényezők befolyásolják a lakás burkolásának költségeit.

 • Elsősorban befolyásolja az árat az adott járófelület nagysága, amit járólapozni kell, a burkolandó helyiségek osztottsága, vagyis, hogy hol és pontosan mennyi járólapot kell lerakni.
 • Második fontos kérdés a kalkulációban, hogy a járólap körül hány folyóméternyi lábazati szegélyt kell felrakni. A költségeket jelentősen befolyásolja, hogy a lábazati szegélyt a járólaphoz előre gyártott lábazati szegélyből (gyári szegélyből) kell felhasználni, vagy a járólapokból kell méretre levágni.

3.) A költségeket befolyásolja a járólap mérete is: pl: 15x60, 60x60, 120x60 120x240 cm.

4.) Nem elhanyagolható tényező a fogadó felület minősége sem, ugyanis nem mindegy, hogy egy jól elkészített betonfelületre kell burkolni, vagy több előkészületi munka szükséges a burkoláshoz. (pl. betoncsiszolás, falak melletti kiigazítás, aljzat kiegyenlítés, repedés áthidalások, vagy akár részben vagy egészben feszültség mentesítő lemez leragasztása.

5.) A csempe nagysága, mérete, illetve a burkolt felület nagysága is kihat az árra.

6.) A díszítő csempék száma emelheti a költségeket.

7.) Költséget jelent a zuhanytálca lejtésének kialakítása, illetve kiburkolása

8.) A kádválasztás költsége is fontos, ugyanis magában hordozza a burkolás módját is. Normál vagy íves kádat kell beépíteni, és az oldalfalat kell-e burkolni.

Meleg burkolatok:

A meleg burkolatok esetében két fő tényező határozza meg a költségeket: mennyi laminált padlót, milyen fogadó felületre kell lerakni. (egyenetlen-e a felület, szükséges-e javítani, vagy a minősége a burkoláshoz megfelelő)

Beltéri ajtók beszerelése:

Az ajtók beszerelési költsége függ a normálméretű ajtók számától (210x90 vagy 210x75 cm), valamint az ajtólapok minőségétől. Ez lehet mdf vagy üveg.

Fürdőszoba felszerelvényezése:

1.) Első szempont a költségtervezésnél a WC-k, mosdók számának meghatározása.

2.) További kérdés a csaptelepek száma, valamint a zuhany csaptelep bonyolultsága a felszerelést illetően (falon kívüli vagy falba süllyesztett verzió)

3.) Harmadik szempontként említhetjük a mosdó szekrények és tükrök darabszámát is, mennyi munkát igényel azok felszerelése.

4.) Dönteni kell arról is, hogy mi fér bele pontosan a büdzsébe. Zuhany fal és/vagy zuhany kabin kerül a fürdőszobába? Számolni kell a szerelési költségek okozta munkadíjjal is.

Villany szerelvényezésnél a kapcsoló konnektorok száma, a lámpák felszerelési bonyolultsága (egyszerű körös vagy összetettebb csillár), a gipszkartonba süllyesztett lámpák darabszáma, valamint a díszítő led csíkok száma ad kiindulási pontot az árkalkulációhoz.

Gipszkartonozásnál a díszítő gipszkarton elemek száma, bonyolultsága, mérete, valamint a beépítésre váró villany kiállások száma határozza meg költségeket.

Egy lakás befejezésének munkadíjait, illetve annak végösszegét a megrendelő által választott munkálatok alapján tudjuk meghatározni. Korántsem mindegy, hogy mekkora mennyiségű munkát, milyen minőségben és milyen határidővel kell elkészíteni. A megrendelő igényeinek ismeretében, pontos árkalkulációt tudunk adni.

Segédanyagok: a megrendelő által választott, szakmunkához szükséges anyagok, amelyek szintén az árkalkulációt részét képezik.

Glettelés, festés:

 • élzáró
 • gipszkarton
 • bandázs szalag
 • glettanyag (gépi vagy kézi)
 • festék
 • csavarok
 • mélyalapozó
 • purhab, akril
 • takaró fólia, maszkoló szalag

Burkolás:

 • flexibilis ragasztó mennyisége és annak minősége
 • fuga, sziló
 • mélyalapozó
 • aljzat kiegyenlítő
 • feszültség mentesítő lemez

Egyéb:

 • Minden olyan anyag, amely a fenti két felsorolásból kimaradt