beépítésre kerülő anyagok, eszközök

Milyen anyagokra, eszközökre van szükség ahhoz, hogy a lakásból otthon váljon?

Villanyos anyagok: lámpák, kapcsolók, konnektorok. Szerkezetkész lakások esetében az alap villanyhálózatot kiépítik, de a villany szerelvényeket meg kell vásárolni. Amennyiben lesz gipszkarton díszítés, úgy ledszalagot, rejtett lámpákat is szükséges beszerezni.

Kapcsoló, konnektor, lámpa. Milyen funkciójú szerelvényekkel találkozhat?

101 kapcsoló, más néven egypólusú: Ezt úgy lehet felismerni, hogy az alapszerelésnél 2 db vezetéket húznak be: egy fázist (általában fekete kábel) és egy lámpaszárat, amely egy másik színű vezeték. Ha spórolni akarnak, akkor 2 db fekete vezeték lesz, és szerencsés esetben a fázis meg van jelölve. Elsősorban szobákban, WC-ben, kisebb helyiségek találkozhatunk ezekkel a szerelvényekkel.

105 kapcsoló, csillár kapcsoló, kétpólusú: 3 db vezetéket húznak be egy fázist (általában fekete kábel) és 2 db lámpa szárat, melyek másik színű vezetékek. Általában a konyhában és a nappaliban működik a 2 db lámpa vezérlés. Pl. az egyikkel a konyhai plafon lámpa, másikkal pedig a konyhabútor ledlámpáit lehet kapcsolni.

106 kapcsoló, váltó kapcsoló: egy lámpához több kapcsoló tartozik, vagyis több helyről lehet vezérelni. Pl: bejárat, folyosó, vagy szoba, ahol az ágy(?) mellett is van kapcsoló. Ha 3 kapcsoló vezérel egy lámpát, akkor egy 107 alternatív kapcsoló is szükséges, ebben 2x2 vezeték lesz behúzva, amelyeket általában összecsomóznak, így lehet tudni, hogyan vannak párban. A 106-os kapcsoló esetében az egyik kapcsolóhoz 1 fázis+2párhuzamos szál tartozik, a másikhoz pedig 1 lámpa szár és 2 párhuzamos vezeték tartozik.
106+106 kapcsoló hasonló elven működik, annyi különbséggel, hogy egy dugaljban több funkció sűríthető be, ilyen esetben 6 szál vezeték lesz behúzva.

Konnektor: 3 szál vezetékkel működik. Ha más konnektorral van lepárhuzamosítva, akkor 6 szál vezeték lesz az alapszerelvényben, 1 szál fázis (fekete), 1 szál nulla (kék) és egy szál (zöldsárga).

Szerelvények esetében milyen külső keretek léteznek?

Vannak vízszintesen és függőlegesen sorolt szerelvények: ebben az esetben 2-3-4-5 keretre lesz szükség. Márkától függ és korántsem mindegy, hogy vízszintes vagy függőleges a külső keret elhelyezkedése, rendelésnél mindenképpen rá kell kérdezni.

Lámpák esetében rengeteg variáció van, forma, méret, fényerő tekintetében. Azt szoktuk javasolni, hogy a fényerővel ne spóroljon a tulajdonos, mert utólag a kevesebből már többet nem lehet kihozni, csakis lámpacserével. Több lámpából pedig egy-egy lámpa lekapcsolásával lehet megtakarítást elérni.

Szaniter termékek:

Kád: Manapság már nagyon ritkán vásárol valaki fém kádat, sokkal inkább elterjedt az akril kád. A legfontosabb, hogy kádlábbal kell beépíteni, és nem lehet rácsempézni, ill. ytong+ ragasztó ágyba is be kell ültetni. Ha elreped az akril kád, akkor elveszíti a garanciáját. Kádak esetében egyenes, sarokkád (íves), vagy aszimmetrikus változatok érhetők el, mindegyikből létezik előlapos, vagy burkolt változat.

WC: Leggyakoribb beépítési mód a falba helyezett tartály, amelyre a WC fel van függesztve. Beépítése illetve előfalazása szakszerű kivitelezés esetén stabil és biztonságos megoldást jelent. Rengeteg márka létezik, vásárlásnál arra kell figyelni, hogy nyomógombot csak saját márkán belül lehet választani.

Zuhany csaptelep vagy kád csaptelep: ha falba süllyesztett zuhany rendszert szeretne a tulajdonos, akkor az alapszerelést még burkolás előtt meg kell csinálni. Általában egy csaptelep kiállás van, amelyet szerkezetkész állapotban a tulajdonosnak biztosítanak.

Sarokszelepek: olyan helyen fordul elő, ahol egy csaptelep flexibilis csővel csatlakozik, leggyakrabban mosdónál, illetve mosogató tálcánál.

Mosdó + szekrény + csap + tükör: a megrendelő választhat előre legyártott bútorokból, amelyek fix méretűek , 60/80/100 cm szélesek vagy egyedileg is legyártathatja. Ár/érték arányban azonban a fixen megvásárolható a költséghatékonyabb megoldás.

Beltéri ajtók:

Szerkezetkész lakások esetében a beltéri ajtókat is meg kell vásárolni, vagy egyedileg le kell gyártatni. Utólag beépíthető ajtók esetében nagyon széles a kínálat, sok gyártó között lehet választani. Árban 50.000-60.000 Ft-tól indulnak a jobb minőségű ajtók. Egyedi gyártásúaknál 100.000/120.000 Ft-tól kell az árral kalkulálni, anyag, illetve bonyolultságtól függően.

Csempe, járólap: Hidegburkolatokra is szükség lesz, hogy otthonosabb és funkciójában is teljesebb legyen a lakás. A hidegburkolat nagysága függ a megrendelő igényeitől. Nagyon széles a kínálat.

Meleg burkolatok: Ide tartozik a laminált padló lábazati szegéllyel, szegély belső, illetve külső sarkokkal. Ha padlófűtésre kell lerakni, akkor alátét lemezzel együtt érdemes megvásárolni. Laminált padló, járólap közti profilváltóra lesz még szükség.